آموزش طراحی مدارهای چاپی به کمک رایانه (Altium Designer)-بخش چهارم
در بخش سوم از سری آموزش هاي طراحی برد مدار چاپی به كمك رايانه با نحوه ایجاد پروژه، ایجاد سند شماتیک و ایجاد سند PCB در محیط نرم افزار Altium Designer آشنا شدیم. در این بخش قصد داریم تا با بخش های مختلف سند شماتیک و برخی از ابزارهای پرکاربرد موجود در آن آشنا شویم. با ما همراه باشید.
منوهای موجود در سند شماتیک
در محیط شماتیک بخش هایی وجود دارند که به منظور انجام کارهای مختلف ایجاد شده اند. این بخش ها به موارد زیر دسته بندی می شوند:
1. System Menu
2. WorkSpace Panel
3. Main Design Window
4. Panel Access
5. Documents Tab
6. Toolbars/Shortcuts
در شکل 1 این قسمت ها در محیط شماتیک مشخص شده اند.
شکل 1: بخشهای مختلف محیط شماتیک نرم افزار
1. System Menu
همانند سایر نرم افزارها این نرم افزار نیز شامل منوهایی به منظور انجام اعمال ایجاد پروژه، ذخیره سازی، باز کردن پروژه ها، انجام ویرایش، دسترسی به ابزارها و … می باشد.
2. WorkSpace Panel
در این قسمت نام پروژه ها و اسناد موجود در آن ها همانند سند شماتیک و PCB قرار می گیرند.
3. Main Design Window
این قسمت از محیط نرم افزار برای رسم شماتیک مدار مورد نظر ایجاد شده است.
4. Panel Access
در این قسمت دسترسی به منوهای Library، Project ،Properties و … وجود دارد.
5. Document Tabs
در این قسمت از نرم افزار اسنادی که به صورت باز و در حال استفاده هستند (از قبیل سند شماتیک، PCB و …) نمایش داده می شوند.
6. Toolbars/Shortcuts
در این بخش میانبرها و ابزارهای پر کاربرد قرار دارند.
معرفی ابزارهای مختلف در محیط شماتیک
تا به اینجا با قسمت های مختلف در سند شماتیک آشنا شدیم. حال به شرح ابزارهای پرکاربرد در محیط شماتیک نرم افزار می پردازیم تا دید بهتری از نرم افزار پیدا پیدا کنیم.
1. ابزار Place Wire
با استفاده از نرم افزار قادر خواهید بود که بین قطعات (المان ها) مورد استفاده در مدار (طرح) مورد نظر خود ارتباط برقرار کنید. می توانید طبق مسیرهای مشخص شده در شکل 2 به این ابزار دسترسی پیدا کنید. لازم به ذکر است که کلیدهای میانبر برای دسترسی به این ابزار Ctrl+w می باشد.
شکل 2: ابزار Place Wire
2. ابزار Place Part
برای اینکه بتوانیم قطعات مورد نظر را به محیط طراحی شماتیک بیاوریم می بایست قطعات را از کتابخانه هایی که قطعات داخل آنها وجود دارند فراخوانی کنیم. برای این کار طبق تصویر شکل 3 می توانید از قسمت 1 یا 2 به ابزار Place Part دسترسی پیدا کنید. زمانیکه از این ابزار استفاده می کنید قسمتی که با شماره 3 در شکل نشان داده شده است ظاهر خواهد شد و سپس با کلیک بر قسمتی که با شماره 4 نمایش داده شده است کتابخانه مورد نظر را انتخاب کرده و قطعه مورد نظر را جتسجو کنید کرده (شماره 5) و با دوبار کلیک کردن روی قطعه و یا درگ کردن آن به محیط رسم شماتیک انتقال دهید. کلید میانبر این ابزار p+p است.
شكل 3: ابزار Plce Part
3. ابزار Place Net Label
با استفاده از این ابزار می توانید روی پایه های قطعات یا روی سیم ها نام گذاری کنید. این ابزار برای کاهش سیم کشی در مدارات پیچیده مناسب خواهد بود. برای دسترسی به این ابزار مطابق تصوبر شکل 4 پیش رفته و آن را به پایه قطعه یا سیم متصل کنید. کلید میانبر این ابزار p+n است.
شكل 4: ابزار Place Net Label
4. ابزار Place Power Port
از این ابزار می توان برای نمایش زمین یا Vcc استفاده کرد که بعداً با تغيير آن به عنوان Vcc صحبت خواهیم کرد. برای دسترسی به این ابزار می توان از یکی مسیرهای نشان داده شده در تصویر شکل 5 استفاده کنید. کلید میانبر این ابزار p+o است.
شکل 5: ابزار Place Power Port
در اين آموزش با بخش های مختلف محیط شماتیک نرم افزار Altium Designer و همچنین چند ابزار پرکاربرد آن آشنا شدیم. در آموزش های بعدی با انجام یک مثال با طریقه ی استفاده از این ابزارها برای رسم مدار موردنظر بیشتر آشنا خواهیم شد.
دیدگاهتان را بنویسید