کلیات
در این مقاله با کلیات موجود در سیستم اتصال زمین آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
کلیات
- سیستم توزیع نیرو و اتصال زمین مورد استفاده عموما سیستم TN از نوع TN-C-S و یا در صورت لزوم TN-S خواهد بود. سیستم های IT و TT در موارد ویژه مورد استفاده قرار می گیرد.
شکل 1: سیستم TN-C-S با هادی مشترک حفاظتی-خنثی در بخشی از سیستم.
شکل 2: سیستم TN-S با هادیهای مجزای حفاظتی و خنثی در سر تا سر سیستم.
شکل 3: سیستم TN-C با هادیهای مشترک حفاظتی – خنثی در سر تا سر سیستم.
2. به منظور ایجاد ایمنی و حفاظت لازم در برابر برق گرفتگی برای افراد و کارکنانی که از وسایل، ابزارها و دستگاه های برقی استفاده می کنند و همچنین کار صحیح سیستم تاسیسات برقس، اقدامات زیر باید انجام شود:
الف) نقطه نول سیسم پیچ مولدهای برق در نیروگاه های برق و همچنین نقطه نول سیم پیچ ترانسفورماتور در پست های برق و سیم نول شبکه خطوط هوایی در ابتدا و انتهای خطوط به طول تا 200 متر و در خطوطی به طول بیش از 200 متر علاوه بر ابتدا و انتهای خط در هر فاصله 200 متری، نول خطوط مذکور باید به االکترود سیستم اتصال زمین مربوط متصل شود. این سیستم به طور کلی اتصال زمین سیستم (System grounding) نامیده می شود.
ب) بدنه یا محفظه فلزی کلیه وسایل، ابزارها، دستگاه ها، ماشین آلات و تابلوهای برقی و همچنین اسکلت و اجزای فلزی داخلی هر یک، که حامل جریان برق نمی باشد، باید به سیتم اتصال زمین ساختمان مربوط متصل شود. این سیستم به طور کلی اتصال زمین وسایل (حفاظتی) (equipment grounding) نامیده می شود.
3. در نیروگاه ها و پست های برق سیستم اتصال زمین سیستم و سیستم اتصال زمین وسایل و همچنین سیستم اتصال زمین بدنه تابلوهای فشار قوی باید کلا از یکدیگر جدا بوده و استفاده از یک سیستم اتصال زمین با الکترود مشترک مجاز نمی باشد.
4. در نیروگاه ها و پست های برق سیستم اتصال زمین سیستم و سیستم اتصال زمین وسایل و همچنین سیستم اتصال زمین بدنه تابلوهای فشار متوسط، در صورتی که حائز شرایط استفاده از یک الکترود اتصال زمین نیباشد باید دارای هادی ها و الکترود جداگانه باشد. در این گونه موارد الکترودهای زمین باید به گونه ای استقرار یابد که در حوزه اثر ولتاژ یکدیگر واقع نشود.
۵. در ساختمانهایی که مجهز به سیستم حفاظت در برابر آذرخش (قفس فاراده یا الکترونیک) میباشد و ساختمان فاقد یک شبکه اتصال زمین عمومی باشد، سیستم اتصال زمین حفاظت در برابر آذرخش باید از سیستم های اتصال نوع اتصالات برقی فشار ضعیف و متوسط ساختمان کلا جدا شد. در این گونه موارد چنانچه امکان انتقال ولتاژ فشار قوی (به ویژه ناشی از آذرخش) به تجهیزات فشار ضعیف وجود داشته باشد فاصله الکترون ها از یکدیگر در نزدیکترین فاصله نباید از ۲۰ متر باشد و در مورد الکترودهای قائم این فاصله نباید از ۲۰ متر یا دو برابر عمق الکترود ها -هرکدام که بیشتر باشد- نزدیک تر باشد.
۶. هادی های اتصال بین الکترود ها و یا شبکه اصلی سیستم اتصال زمین باید در صورت امکان از تسمه مسی حلقه ای با ابعاد لازم باشد و در صورت عدم امکان تهیه آن استفاده از سیم مسی لخت نیز بلامانع است.
۷. در صورتی که سیم اتصال به زمین (هادی حفاظتی) با سیمهای فاز و نول در یک لوله کشیده شود مانند سیم کشی سیستم روشنایی و پریز های برق یک بازمانده و مانند آن، سطح مقطع سیم اتصال زمین باید مساوی با سطح مقطع سیم های فاز و نول باشد.
۸. در صورتی که سیم اتصال زمین با سیم های فاز و نول کلاً در یک پوشش قرار گرفته باشد مانند کابل های معمولی و یا سیم های چند رشته قابل انعطاف ارتباط مانند سیم اتو برقی، کتری برقی، سماور برقی، توستر برقی، یخچال، ماشین لباسشویی و مانند آن سطح مقطع سیم اتصال زمین باید مساوی با سطح مقطع سیم های فاز و نول باشد.
۹. در کابل های سطح مقطع سیم نول نسبت به سطح مقطع سیم فاز می باشد، ساعت مقطع سیم اتصال زمین و سیم نول باید یکسان باشد.
۱۰. در صورتی که برای اتصال زمین وسایل و ماشین آلات برقی و همچنین تابلو های فرعی و اصلی و غیره از سیم یا شینه جداگانه ای استفاده شود، سطح مقطع آن باید با سطح مقطع نول کابل اصلی دستگاه های مربوطه یکسان باشد، مشروط بر اینکه سطح مقطع سیم نول از ۱۶ میلیمتر مربع کمتر نباشد.
۱۱. برای کابل های با سیم نول به مقطع کمتر از ۱۶ میلی متر مربع باید سطح مقطع سیم اتصال زمین ۱۶ میلیمتر مربع منظور شود.
۱۲. سیستم اتصال زمین شامل چاه اتصال زمین با الکترود های مختلف و جعبه اتصال آزمون، و سیم و یا تسمه رابط بین شبکه اتصال زمین و چاه اتصال زمین می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید